Zainteresovan/a sam za sledeće usluge…
Hvala što ste nas kontaktirali. Potrudićemo se da vam odgovorimo u što kraćem roku.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.

Zašto vaši programi lojalnosti ne funkcionišu?

Zašto vaši programi lojalnosti ne funkcionišu?

Današnje tržište je visoko konkurentno i svaku njegovu granu čini na stotine brendova koji se bore da najpre privuku, a potom i zadrže kupce, vremenom ih čineći sigurnim i odanim.

Konkurencija u određenoj meri uvek je dobra stvar. Njenom analizom možemo doći do dragocenih zaključaka koji će nam pomoći da ostvarimo gorenavedeni cilj tako što ćemo kreirati kvalitetnije, primamljivije ponude koje će kupcima pružiti nešto više.

Kada kažemo “nešto više” mislimo na pozitivna iskustva koja stvaraju osećaj zadovoljstva što se pritom ne odnosi samo na kupovinu kao takvu, već i na sve ono što se dešava nakon nje. Kupci će se uvek vraćati brendu čija usluga im odgovara, brendu koji je kvalitetan, u koji imaju poverenja i u čijim vrednostima se i sami pronalaze. Imajte na umu da su vrednosti među prvima na listi razloga zbog kojih su kupci odani nekom brendu, kao i osećaj da ih brend razume, ceni i uvažava.

Brend ne može da postoji bez svojih kupaca – zato je cilj sa njima izgraditi pozitivan odnos koji traje, koji počiva na čvrstim osnovama (vrednostima) i koji neće biti narušen boljom ponudom konkurencije. Da bi ovo postigli, a i da bi se na neki način zahvalili kupcima na vernosti, brendovi kreiraju različite programe lojalnosti koji uključuju različite benefite. Međutim, uprkos najboljim namerama, često se dešava da oni jednostavno ne funkcionišu. Zašto?

Što je proces učešća u programu ili proces osvajanja nagrada komplikovaniji, to će manje potrošača želeti da se “bavi” time. Dakle, prijava i nagrađivanje treba da budu što jednostavniji i brži kako ne biste izgubili pažnju i strpljenje svojih potrošača.

SmartApp, nova, inovativna loyalty platforma koju je razvila Smartpoint grupa, pravo je rešenje za ovaj problem. Brza implementacija garantuje odlično korisničko iskustvo kako za kompanije, tako i za kupce, a to potvrđuju na desetine uspešno sprovedenih nacionalnih kampanja za najpoznatije brendove.

Da bi vaš loyalty program doneo zadovoljavajuće rezultate, važno je da poznajete ne samo tržište (čitajte: konkurenciju), već i same kupce. Ključ kreiranja programa koji će zaista raditi jeste prepoznavanje konkretne potrebe koju vaš brend može da zadovolji (čime činite dobro za obe strane) i, posledično, upotreba personalizovane komunikacije kojom ćete pokazati svojim kupcima da ih vidite, razumete i cenite.

Greške koje brendovi prave kada kreiraju programe lojalnosti tiču se i ponude neatraktivnih i jednoličnih nagrada, bez mogućnosti izbora; kreiranja jednakih pogodnosti za sve kupce, bez posebnih benefita za ekskluzivne članove ili najvernije kupce; osmišljavanja programa koji su nejasni, nezanimljivi, bez ikakvog “wow” efekta.

Iako vam možda ne deluje tako, vašim potrošačima jeste značajno da pratite trendove i izbegavate zastarele tipove programa, što je još jedna oblast u kojoj vam SmartApp platforma može biti od pomoći. S obzirom na to da se zasniva na veštačkoj inteligenciji, ona prevazilazi sve izazove organizovanja kampanja i predstavlja proizvod sledeće generacije koji nudi nenadmašivu funkcionalnost jedinstveno prilagođenu ostvarivanju uspeha.

Na kraju, ne zaboravite da je poverenje osnova svakog odnosa, pa tako i odnosa brenda sa svojim kupcima, i vaši programi lojalnosti ili nagradnih igara to treba i da oslikavaju. Obezbedite im fer šanse da učestvuju i osvoje nagrade korišćenjem SmartApp platforme koja prati rezultate i izveštava u realnom vremenu trajanja kampanje, čime omogućava pravovremeno reagovanje u slučaju uočavanja bilo kakvih nepravilnosti.

I odabir pobednika vaše kampanje je brz, nepristrasan i precizan, a sve to zahvaljujući automatizovanom sistemu koji obezbeđuje blagovremeno informisanje učesnika što pospešuje njihovo zadovoljstvo programom. SmartApp vam pomaže i kod isporuke nagrada, kako fizičkih tako i digitalnih.

Mnogi brendovi iz iskustva znaju da je lakše, ali i jeftinije, zadržati postojećeg kupca nego doći do novog. Zato, uložite svoje napore u upoznavanje onih koji vam iznova i iznova poklanjaju povrenje i na pravi način odgovorite na njihove potrebe. Oni će to znati da cene, a uspeh vašeg poslovanja neće izostati.

Za Marketing mrežu tekst napisala: Ivana Tomić, Smartpoint Adria Brand Specialist

Foto: Unsplash

Sarađujte sa nama!