Zainteresovan/a sam za sledeće usluge…
Hvala što ste nas kontaktirali. Potrudićemo se da vam odgovorimo u što kraćem roku.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.

Zašto je nadrealizam u marketingu (ponovo) tako primamljiv?

Zašto je nadrealizam u marketingu (ponovo) tako primamljiv?

Cipela ili automobil? Ili je to ipak jedrilica? Tašna ili autobus? Kaiš ili voz? Čekajte, da li mi to dobro vidimo? Da li je to kroasan ili mačka?!

Sve je u redu, nismo poludeli, samo navodimo nekoliko najzanimljivijih primera upotrebe nadrealizma u marketingu koje smo mogli da primetimo na Instagramu u poslednje vreme. Da budemo precizniji: predstavljanje aksesoara u ovom maniru potez je modnih kuća koji je u prethodnom periodu postao izuzetno popularan, dok “slučaj” kroasana i mačke zapravo datira iz 2013. godine kada je brend Life Buoy Hand Wash prikazao kampanju “You Eat What You Touch” aludirajući na važnost pranja ruku pre pripreme hrane, ali na vrlo zanimljiv i neobičan način.

Italijanski brend Tod’s svoju najnoviju kolekciju luksuznih cipela i kožne galanterije prezentovao je u formi prevoznih sredstava koja nas vode na omiljene letnje destinacije. U redu, možda bismo više voleli da smo zaista na moru, ali jasna je poruka koju je brend želeo da prenese i osećaj koji je želeo da probudi.

Francuska modna kuća Jacquemus dala je pečat ulicama Pariza “provozajući” svoje prepoznatljive modele tašni, a ako je sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, ovo je jedna od najboljih kampanja ikada.

Modna kreatorka Isabel Marant takođe se poigrala nadrealnim elementima i na neočekivani način najavila svojim kupcima jednako neočekivani limited edition poklon.

Ukoliko se prisetimo da je nadrealizam kao umetnički pravac nastao iz otpora prema ustaljenim konvencijama te imao za cilj da šokira, zbuni i sasvim sigurno privuče pažnju svojim apsurdom, ne treba da nas iznenađuje to što je i marketinška industrija odlučila da iskoristi ovaj stari-novi pristup.

Imajući u vidu gužvu koja je prisutna na društvenim mrežama, brendovima je više nego ikada potrebno “ono nešto” što će zaustaviti skrolovanje. Koristeći se hiper-kreativnošću, brendovi stvaraju jedinstvena, neočekivana iskustva za svoje kupce navodeći ih da proizvode sagledaju iz potpuno drugačijeg ugla. Iako je modna industrija možda najbolja oblast za eksperimentisanje ovog tipa, i druge mogu da pronađu način da uključe malo nadrealnog, magičnog i bajkovitog u svoje kampanje.

Nadrealizam u marketingu omogućen je i olakšan korišćenjem CGI (computer generated imagery) i, naravno, veštačkom inteligencijom. Primena računarske grafike kreativcima daje slobodu da stvaraju kako realistična, tako i sasvim otkačena, provokativna dela koja često umeju da budu mnogo efektnija od klasičnih fotografija ili video snimaka. CGI kampanje su jednostavnije za dalje prilagođavanje zahtevima, a nije neobično ni da se na ovaj način lakše uključuju i bude željene emocije kod ciljne publike. Već znamo, emocije su ključne za preduzimanje akcije.

IKEA gotovo uvek koristi CGI (prvi put je to učinila 2006. godine sa Bertil pinewood stolicom), LEGO takođe, a dobri primeri jesu i virtuelna armija luksuzne modne kuće Balmain, kao i drugi virtuelni influenseri kojima nije strana saradnja sa svetskim brendovima.

Korišćenje svih ovih digitalnih alata nije ništa novo u svetu marketinga, ali možda može da bude nešto novo u vašem pristupu. Pokušajte – možda se iznenadite rezultatima!

Za Marketing mrežu tekst napisala: Ivana Tomić, Smartpoint Adria Brand Specialist

Foto: Instagram (@tods, @livewithlynda, @jacquemus, @isabelmarant, @shudu.gram)

Sarađujte sa nama!