Zainteresovan/a sam za sledeće usluge…
Hvala što ste nas kontaktirali. Potrudićemo se da vam odgovorimo u što kraćem roku.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.

TikTok kao format, a ne platforma

TikTok kao format, a ne platforma

Iako postoji od septembra 2016, u Kini, a globalno od septembra 2017, može se reći da je TikTok svoju popularnost kakvu danas poznajemo stekao početkom 2020, odnosno, u trenutku kada zatvaramo vrata svojih domova i bivamo primorani da zaboravimo na društveni život koji smo do tada vodili.

Pregrubo je reći da je globalna pandemija virusa COVID-19 uništila mnogo toga, iako verovatno jeste, jer postoji i ono što je baš u tom trenutku procvetalo: naša nova opsesija još jednom u nizu aplikacija ili pak online svet beskonačnih mogućnosti u svakom pogledu – stranu možete odabrati sami.

Idealan uvod u priču o fenomenu TikToka jeste, u jednom trenutku izuzetno popularan, sound: At first I was like „Mmm TikTok“ as a joke, but bro… I don’t think it’s a joke anymore. (Nakon “Mmm” možete proizvoljno dodati bilo šta što ste najpre smatrali šalom, a onda vam se zaista svidelo.)

Dakle, sve je počelo kao aplikacija na kojoj generacija Z pleše i lip sync-uje uz trenutno popularnu muziku. Znate već, zabavan, light sadržaj za koji, ruku na srce, ne znate zašto ga pratite, ali sležući ramenima shvatate da u karantinu teško da imate druge opcije. Nećemo vas kriviti ukoliko ste i sami pokušali da odgovorite na neki izazov, bez obzira na to da li je taj video ikada ugledao svetlost dana ili ne.

Danas je TikTok mnogo više od izazova. Neobjašnjivo je prevazišao svoje početke, toliko da je postao pojam o kom se zainteresovano, ali oprezno, i sa strahopoštovanjem, šapuće. Svi bi hteli da budu deo zajednice, a svako ima svoju percepciju onoga kako bi istoj trebalo da se predstavi – i u istoj uspe. I baš zato, TikTok sadržaj danas uključuje verovatno sve što vam ikada može zatrebati – savete, trikove, informacije, zanimljivosti, šale, statistike… Ne, zaista, šta god da vam padne na pamet, garantovano možete pronaći pod istoimenim heštegom.

“Brzina i količina informacija koje svakoga dana konzumiramo svake godine se povećava. Kako bi prosečan čovek mogao da obradi dovoljnu količinu informacija potrebno je da promeni način konzumacije. TikTok je u pravom trenutku odgovorio na ovaj izazov. Bilo je sličnih pokušaja mnogo pre TikToka, ali jednostavno nije bilo pravo vreme za tako nešto”, smatra Nikola Jagodić, digital marketing specialist agencije Smartpoint Adria.

Ukoliko bismo posmatrali samo pozitivne strane TikToka, a hajde da makar jednom ne tražimo negativno u nečemu što je aktuelno i popularno, prvo što bi valjalo navesti je specifičnost njegovog algoritma. Kada prvi put pristupite mreži, zapljusnuće vas sadržaj čija je količina toliko beskonačna da ćete se osetiti kao da ste ponovo u onim godinama između tinejdžerskog i odraslog doba kada vam ništa nije jasno. No, pre nego što uopšte i pomislite da nešto lajkujete ili zapratite neki profil, TikTok će vas “skenirati” i početi da kreira svoju sliku o vama i vašim interesovanjima na osnovu koje će vam predlagati relevantan i ultrapersonalizovan sadržaj – onakav kakav verovatno nećete pronaći na drugim društvenim mrežama. Da, čini se da vas niko ne poznaje toliko dobro kao TikTok.

Ova društvena mreža zasijala je punim sjajem u pogledu kreiranja (internet) persona i davanja slobode korisnicima da na njoj budu ono što žele ili zaista jesu; ljudi širom sveta povezali su se u prilično iskrenu i podržavajuću zajednicu čiji članovi jedni druge inspirišu, a čak i oni koji su želeli da privuku pažnju bez mnogo truda, te postanu nova generacija influensera, dobili su daleko više od “pet minuta slave”.

Podsticanje kreativnosti kroz stvaranje kratkih, dinamičnih videasa jasnim porukama koje iz neobjašnjivih razloga gledate kao hipnotisani, doprineli su stvaranju pravog raja za marketing. Ali, nemojte misliti da možete da kontrolišete TikTok – TikTok je taj koji kontroliše vas.

Baš zato što na ovoj društvenoj mreži uspeh doživljava samo određeni tip sadržaja, kako vreme prolazi, sve nam je jasnije da je TikTok daleko više od platforme – on je postao format koji će bitno određivati pravac u kom će se u budućnosti razvijati content, ali i social media sfera. Kao odličan dokaz za to nam može poslužiti pojava Instagram Reels i YouTube Shorts formata.

“Uskoro se sličan format očekuje i na društvenoj mreži Facebook, dok je Netflix na mobilnoj aplikaciji kreirao svoj “TikTok”. Sve ovo nam jasno govori da ovakav format prenošenja informacija postaje ključan”, ističe Jagodić.

Zaključak? Ne morate vi do TikToka, doći će on do vas – jer ono što TikTok nudi žele sve društvene mreže koje se bore za vernu publiku i održavanje popularnosti.

Da bi brendovi opstali u okruženju koje kreira, a ne prihvata nametnuta pravila, važno je osmisliti sadržaj koji je “TikTok native”. Video je forma koja je u fokusu, zajedno sa “trending” muzikom, soundovima, heštegovima. Priča treba da bude ispričana prirodno, spontano, zabavno, autentično. TikTok ne voli izveštačenost. Baš zato ovakav format omogućava da čak i brendirani sadržaj bude atraktivan i zanimljiv široj ciljnoj grupi i samim tim lakše (a možda i adekvatnije) ostvari postavljene marketinške ciljeve brenda.

Nikola Jagodić, digital marketing specialist agencije Smartpoint Adria, zaključuje da su kod TikToka kao formata sadržaja dve stvari od izuzetne važnosti: “Prva je mogućnost da budemo prisutni na svim platformama u isto vreme čime uspevamo da dopremo do različitih ciljnih grupa. Druga stavka, koja je više izazov nego nedostatak, jeste potpuna transformacija marketinških agencija i marketinških odeljenja u kompanijama koje sada moraju da pomere svoj fokus na video sadržaj. Ovo ne znači da statični sadržaj odlazi u istoriju već da bitne informacije moramo da prenesemo na način koji je postao prirodan za publiku, a to je video.”

“Svakog čuda tri dana dosta” ne važi kada je TikTok u pitanju. Iako se predviđa njegov krah, sudbina koja je zadesila sličnu aplikaciju Vine, pa i čuveni, estetični Tumblr, ovaj scenario se neće desiti pre nego što TikTok ne ostvari ono za šta je, očigledno, predodređen – redefinisanje (digitalne) budućnosti.

Za Marketing mrežu tekst napisala: Ivana Tomić, Smartpoint Adria Brand Specialist

Foto: Unsplash

Sarađujte sa nama!