Zainteresovan/a sam za sledeće usluge…
Hvala što ste nas kontaktirali. Potrudićemo se da vam odgovorimo u što kraćem roku.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.

Tiffany x Nike saradnja kao odličan primer “strategije plavog okeana”

Tiffany x Nike saradnja kao odličan primer “strategije plavog okeana”

Šta se desi kada se udruže dva brenda, sasvim različita, a oba čuvena u svojoj oblasti?

Pored finalnog proizvoda koji je proistekao iz same saradnje, definitivno dobijamo i polemiku na društvenim mrežama: da li je ovo bio pametan potez ili potpuni fijasko?Hajde da za početak prokomentarišemo Tiffany & Co. x Nike Air Force 1 Low “1837”. Reč je, dakle, o dobro poznatom modelu patika koji je ovoga puta kreiran u kombinaciji crne kože, “Tiffany plave” boje i srebrnih detalja na peti.

Jasno je da je u pitanju aluzija na kutije u kojima se prodaje luksuzni nakit. Međutim, ljudima je zasmetalo upravo to – očekivali su belu kožu. Kritike su mahom usmerene na dizajn za koji se veruje da je mogao da bude “mnogo kreativniji”. Neki su čak komentarisali da patike izgledaju kao da ih je kreirao AI (ali ne u dobrom smislu).

Osim toga, izgleda da je i sam model patika problem – iako je saradnja nastala u čast 40-ogodišnjice Nike Air Force 1, korisnici društvenih mreža nezadovoljni su izborom verujući da bi sa drugim modelom saradnja bila znatno uspešnija. Kako kažu, radovali su se, ali sada ne osećaju da je to – to.

Tiffany x Nike nije jedini primer udruživanja brendova sa ciljem povećanja tržišnog učešća i generisanja profita, ali i osvajanja neke nove publike. Tu je i fantastična kolekcija sajtova “Reach for the planets” nastala u saradnji brendova Swatch i Omega, kao i izuzetno mudro uključivanje brenda Balenciaga u kultnu igru Fortnite.

Šta se krije iza ovih smelih poteza?

Ukoliko se vratimo na “slučaj” Tiffany x Nike, stvar je verovatno jasna: tokom 2020. godine, Tiffany je doživeo pad globalne prodaje za čak 37% koji je uzrokovan zatvaranjem prodavnica, globalnim ekonomskim pritiscima, pa i promenom ukusa njegovih kupaca. Sa novim vlasnikom brenda (Tiffany je kupljen od strane kompanije LVMH) došla je i nova strategija – približavanje mlađoj publici uz pomoć jeftinijih artikala. Otuda i saradnja sa Nike-om.

Na ovaj način, brend je odgovorio i na promene trendova i precepcije stila, pritom zadržavajući “ono nešto” što i dalje mami kupce – ekskluzivnost. U doba kada svako može da kupi sve u svakom trenutku, neki će po svaku cenu želeti nešto što nema niko, ili makar ima mali broj ljudi. Iz tog razloga su limitirane kolekcije uvek imale uspeha uprkos podeljenim mišljenjima kojih će, ruku na srce, uvek biti.

Na koji način se sve ovo uklapa u “strategiju plavog okeana”?

Kako se navodi u istoimenoj knjizi čiji su autori V. Čen Kim i Rene Mobornj, “strategija plavog okeana” podrazumeva kreiranje novog tržišta umesto osvajanja postojećeg, kreiranje nove potražnje i inovativnih proizvoda koji kao takvi konkurenciju čine nevažnom. “Uništavanju” konkurencije doprinosi i činjenica da je reč o proizvodima koji ne samo da svojim kupcima nude posebnu vrednost (i Tiffany i Nike su mnogo više od brenda – oni su na neki način stil života), već i nižu cenu (Tiffany & Co. x Nike Air Force 1 daleko su jeftinije od svih drugih Tiffany proizvoda). Sasvim dovoljno da pronađete smisao svoje kupovine.

Ipak, stvaranje nečeg do sada neviđenog može biti suviše ambiciozno, pa čak i izazovno – ako više njih razmišlja isto i radi isto, teško je biti originalan, što nas dovodi do toga da “plavi okean” vremenom može postati “crven”, opak i pun konkurencije koja želi isto što i vi.

Ne zaboravimo da je i opasnost od rizika velika – šta ako se vašoj ciljnoj grupi ne dopada ono što želite da joj ponudite? Komentari na račun saradnje premium brenda nakita i ležernog brenda sportske obuće ovo potvrđuju. No, verovatno treba da sačekamo 7. mart, od kada će patike i zvanično biti u prodaji, da procenimo da li je Tiffany odneo pobedu u ovoj igri, ili ipak treba da sačeka narednu sezonu.

Za Marketing mrežu tekst napisao: Milivoj Đorđić, General Manager Adria Region, SmartPoint Adria

Foto: Instagram / Tiffany & Co.

Sarađujte sa nama!