Zainteresovan/a sam za sledeće usluge…
Hvala što ste nas kontaktirali. Potrudićemo se da vam odgovorimo u što kraćem roku.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.

Može li web3 zauvek promeniti digitalni marketing?

Može li web3 zauvek promeniti digitalni marketing?

Na koje načine web3 može da unapredi digitalni marketing i pomogne mu da prevaziđe neke od najvećih izazova s kojima se suočava?

Iako web3 još uvek nije implementiran u meri u kojoj je to zamišljeno, primeri iz prakse dokazuju da "decentralizovani online ekosistem zasnovan na blockchain-u" i te kako ima potencijala. I ne samo to: njegova primena mogla bi zauvek da promeni sve što smo do sada znali ne samo o digitalnom marketingu, već i o građenju brenda.

Naime, sve veći broj brendova spreman je da eksperimentiše sa novim tehnologijama, naročito NFT-jevima, u kojima su videli priliku da dođu do novih kupaca, ali i da na jedan kompleksniji i značajniji način održe i ojačaju vezu sa postojećim, te stvore zajednicu koja je mnogo više od ljubitelja njihovih proizvoda ili usluga.

Ne samo da se NFT može kupiti, već se može i dobiti na poklon nakon određene kupovine, a brendovi koji su se upustili u ovu "avanturu" takođe obezbeđuju svojim kupcima, vlasnicima njihovih NFT-jeva, nagradu za vernost u vidu ekskluzivnih benefita ili iskustava koje ne dobija niko drugi.

Web3 prevazilazi trenutno najveća ograničenja digitalnog marketinga

Iako je reč o digitalnim tokenima, NFT može biti povezan i sa fizičkim proizvodima, odnosno, robom iz stvarnog sveta, te da kao takav potvrđuje njenu autentičnost ili služi za eventualnu zamenu ili prepravke.

Smatra se da ova i druge web3 tehnologije imaju zaista veliki potencijal za digitalni marketing u budućnosti, s obzirom na to da prevazilaze neke od najvećih ograničenja sa kojima se on trenutno suočava. Stroža politika privatnosti i zaštita podataka nisu jedini izazov – sve je teže i skuplje dopreti do nove publike, a u količini sadržaja na društvenim mrežama gotovo je nemoguće izdvojiti se na željeni način.

NFT možda deluje kao nešto ekskluzivno, ali ni ne mora tako da bude. Kako vreme bude prolazilo, a njegov uticaj na marketing bivao sve snažniji, promene u korist većeg broja kupaca sigurno će se dogoditi. Ali, da li će u tom slučaju ishod biti sličan trenutnom stanju na tržištu? Moguće, zato učiniti da nešto novo i nepoznato postane mainstream i jeste mač sa dve oštrice.

Trenutno, ova tema i dalje je u povoju. Korisničko iskustvo još uvek nije sjajno, a kupce NFT-jeva više interesuje kako mogu doći do zarade. Zato, pre nego što napišemo razradu ove priče, trebalo bi proceniti može li i na koji tačno način NFT doprineti približavanju brenda novim kupcima i daljem građenju odnosa sa njima.

Stručnjaci za digitalni marketing jesu optimistični i veruju da, u doba kada je pažnju potrebno zaraditi, a ne jeftino kupiti na društvenim mrežama, brendovi treba da zakorače u "novo" i iskoriste priliku za lakšu komunikaciju u ovakvom digitalnom svetu.

Postoje primeri dobre prakse koji mogu poslužiti kao inspiracija

Nemački brend adidas prvi je u modnom svetu prihvatio NFT i udružio se sa uticajnim web3 imenima kao što su Bored Ape Yacht Club, Gmoney i Punks Comic. U decembru 2021. objavio je kolekciju "Into the Metaverse" od 30.000 tokena čija je cena bila tadašnjih 800 dolara. Kako je brend tada naglasio, zarada nije bila primarni razlog za ovakav potez, već okupljanje nove zajednice.

Zanimljivo je da su vlasnici adidas NFT-ja dobili ekskluzivne fizičke proizvode (trenerke i kape), ali i mnogo veću privilegiju – mogućnost da postanu kreatori-saradnici te na taj način učestvuju u nastanku novih proizvoda. Vreme je pokazalo da je sve ovo bila odlična ideja i više nego uspešna inicijativa.

Italijanski brend PRADA još jedan je od primera uspešne primene NFT-ja. Za razliku od adidas-a, PRADA poklanja NFT-jeve korisnicima koji kupe fizičke komade iz njihovih limitiranih kolekcija koje budu na kratko dostupne online. Jačanju vernosti brendu doprinosi mogućnost prisustvovanja na revijama ili drugi, slični benefiti koji su zaista posebni.

Ovakav pristup negovanju odnosa sa kupcima nakon što se ostvari prvi kontakt, odnosno kupovina, dokazuje da brend zaista vodi računa o onima koji mu poklanjaju poverenje. A, ako je tačno da morate dati da biste dobili nešto zauzvrat, onda nema sumnje da je ovde reč o taktici koja brendovima u budućnosti može doneti mnogo toga.

U trenutku kada se brendovi bore da pridobiju nove korisnike, ali im to teže polazi za rukom usled ograničene količine dostupnih podataka o njihovim interesovanjima i aktivnostima na internetu, uključivanje NFT-a dragoceno je za kreiranje daljih strategija. Korisnici svesno odlučuju da podele svoje podatke sa brendom, bez straha od zloupotrebe, jer žele da budu deo zajednice i iskoriste sve pogodnosti koje su im iz tog razloga na raspolaganju.

Treba ipak biti pažljiv kada je reč o tehničkim pitanjima – uprkos tome što je sve i dalje novo i nedovoljno razvijeno, korisnici neće praštati propuste koji narušavaju njihovo iskustvo i neće se libiti da burno reaguju ukoliko do toga dođe.

No, pod pretpostavkom da je jednostavnije rešiti tehnička pitanja, pred brendovima će se ukazati nešto kompleksniji zadatak: navesti kupce da beskompromisno žele da poseduju NFT.

Za Netokraciju tekst napisala: Ivana Tomić, Smartpoint Adria Brand Specialist

Foto: Unsplash

Sarađujte sa nama!