Zainteresovan/a sam za sledeće usluge…
Hvala što ste nas kontaktirali. Potrudićemo se da vam odgovorimo u što kraćem roku.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.

Kako da najbolje organizujete team building za svoje zaposlene?

Kako da najbolje organizujete team building za svoje zaposlene?

Team building nije nova vrsta događaja koju su osmislili moderni poslodavci - team building aktivnosti se praktikuju još od 80-ih godina prošlog veka kada su izrazitu popularnost doživele u Sjedinjenim Američkim Državama.

No, uprkos dugoj istoriji na globalnom nivou, team building aktivacije na našim prostorima stiču poverenje tek u poslednjih nekoliko godina. Čak, može se reći da je otuđenost tokom trajanja globalne pandemije virusa COVID-19 doprinela želji zaposlenih, a samim tim i njihovih poslodavaca, da se bolje upoznaju i više povežu sa svojim kolegama. Uostalom, jačinu i kvalitet jednog tima možda je najbolje oceniti upravo na osnovu međuljudskih odnosa koji se unapređuju kroz zajedničke aktivnosti u neformalnoj atmosferi.

Dell Distri Forum za CEE region u organizaciji smartpoint agencije
smartpoint adria team building organizacija za Dell, CEE region

Šta je team building?

Team building je možda najbolje definisati kao vrstu internog događaja organizovanog u cilju izgradnje (ukoliko bismo izraz preveli doslovno) i jačanja tima jedne kompanije. 

Ovo je od naročite važnosti u firmama koje imaju veliki broj zaposlenih, a koji upravo iz tog razloga teško da mogu međusobno da se bolje upoznaju. Naravno, i manjim timovima su potrebne zabavne team building aktivnosti jer je međusobno povezivanje znatno lakše i prijatnije u atmosferi koja je ležernija od one u kancelarijama.

Organizacija team buildinga, odnosno upoznavanja i druženja mimo posla, takođe je značajna za kolektive koji funkcionišu po principu hibridnog ili remote modela rada.

Dell Distri Forum za CEE region u organizaciji smartpoint agencije
smartpoint adria team building organizacija za Dell, CEE region

Zašto je team building važan?

Ako je tačno da je kompanija jaka koliko je jak njen tim, onda je jasno da tim treba da funkcioniše kao jedno. Da bi se u timu negovali zajedništvo i kolegijalnost, uvek je poželjno da se zaposleni međusobno dobro poznaju, lepo slažu, ali i dobiju priliku da izgrade odnos na kom će počivati svaki njihov poslovni uspeh.

Team building aktivnosti, dakle, jačaju timski duh te osećaj pripadnosti kolektivu, a kada se zaposleni osećaju podržano i na ovaj način inspirisano i motivisano, spremni su na saradnju, pomoć i podršku kolegama kako bi zajednički, udruženim snagama, ostvarili postavljene ciljeve.

U odnosu na vrstu team building aktivnosti koje ste osmislili za svoj tim, zaposleni mogu znatno unaprediti međusobno razumevanje i komunikaciju, što smanjuje opasnost od nerazumevanja i drugih poteškoća prilikom rada na zajedničkim projektima. 

Planinarenje kao ideja za team building u Srbiji

Sve ovo doprinosi lakšem i efikasnijem rešavanju problema, te prevazilaženju svakodnevnih izazova koji se javljaju u poslovnom okruženju.

Benefiti team buildinga jesu i razvoj liderstva i učenje koji način je najbolji za motivisanje i vođenje tima, kao i podsticanje produktivnosti jer je u podržavajućoj, prijateljski nastrojenoj atmosferi uvek lakše obavljati zadatke i ostvarivati dobre rezultate. 

Na kraju, smanjenje stresa takođe je jedna od prednosti organizovanja team buildinga jer oni predstavljaju odličnu priliku da zaposleni naprave pauzu od svakodnevnih obaveza, opuste se i dobro provedu. 

Dell Distri Forum za CEE region u organizaciji smartpoint agencije
smartpoint adria team building organizacija za Dell, CEE region

Zabavne ideje za team building

Postoji više vrsta team building aktivnosti, a ona prava za vas zavisiće od vašeg tima, ali i efekta koji želite da postignete. Jedno je sigurno - ideja za team building ne manjka!

Mladi timovi uživaju u različitim vrstama sportskih aktivnosti koje izrazito prijaju kada po ceo dan sedite u kancelariji. Ali, ovde ne mora da bude reči o “pravim” sportovima kao što su košarka, fudbal i slično. Sportski team building može da uključuje i vožnju bicikala, igranje badmintona, manje ili više zahtevno planinarenje, ali i razne igrice poput onih koje gledamo u emisiji “Survivor”. Naravno, cilj je uvek zabava - niko ne mora da bude ozbiljno dobar u ovakvim zadacima!

Team building za kompanije Prodyna i Qnit u organizaciji smartpoint agencije
smartpoint adria team building organizacija za IT kompanije Prodyna & Qnit

Na raspolaganju vam je i umetnički team building u kome zaista može da uživa svaki pojedinac, a ko zna, možda vaši zaposleni upravo tom prilikom otkriju skriveni talenat! Najpopularnije aktivnosti ovog tipa jesu slikanje i vajanje.

Kulinarski team building naročito je popularan u poslednje vreme i predstavlja odličan način da se vaši zaposleni zabave, ali i nauče nešto novo! Kuvanje ne podstiče samo kreativnost i maštu već i ozbiljan timski rad.

“Noćni” team building mahom se odnosi na zajednički izlazak za koji vam neće biti potreban određeni povod. Zajedno sa izlaskom na večeru ili žurku, možete iskombinovati i druge aktivnosti kao što su razni kvizovi, plesna takmičenja, karaoke…

Na kraju, team building aktivnosti mogu da budu i edukativnog tipa i da uključuju brojne radionice, zadatke, mozgalice. Na ovaj način, vaši zaposleni dobijaju priliku da rade na sebi i razvijanju svojih veština, što može imati višestruku korist.

Dell Distri Forum za CEE region u organizaciji smartpoint agencije
smartpoint adria team building organizacija za Dell, CEE region

Najbolje lokacije za team building

Team building u Beogradu, odnosno team building u mestu u kome radite, odličan je izbor za takozvana mini druženja u toku ili nakon radnog vremena i njih je mahom lako uklopiti u ostale obaveze. U svom gradu sigurno možete organizovati zanimljive aktivnosti u kojima će vaši zaposleni uživati. (Ukoliko vam je potrebna pomoć - tu smo!)

Beograd nudi mnoštvo izletišta, sportskih centara, odličnih restorana, klubova, ali i prostora za kuglanje, paintball, escape room i slične popularne team building igre.

Team building u Srbiji, pak, odličan je izbor za druženja koja traju nekoliko dana, a među najpopularnijim destinacijama definitivno se izdvajaju planine i etno sela. Team building u prirodi uvek je odličan izbor za beg iz kancelarije, a uz to je pogodan i za organizaciju raznih aktivnosti i igara na otvorenom koje će svima prijati.

Naravno, kad god ima prostora, kompanije organizuju i druženja u inostranstvu koja su sasvim sigurno posebna vrsta doživljaja za sve učesnike!

Team building za kompaniju Logo u organizaciji smartpoint agencije
smartpoint adria team building organizacija za kompaniju Logo

Organizacija team buildinga

Pre nego što počnete sa organizacijom team buildinga, važno je da odgovorite na pitanje šta je to što želite da postignete? 

Nakon utvrđivanja glavnog cilja druženja, možete odlučiti da li će vaš team building biti edukativnog, zabavnog ili kombinovanog karaktera, da li će trajati nekoliko sati ili nekoliko dana, da li ćete za lokaciju odabrati svoj grad ili pak drugu destinaciju u Srbiji ili inostranstvu. Potom sledi i osmišljavanje samih team building aktivnosti koje će se najbolje uklopiti u celokupnu ideju.

Najveći izazov u organizaciji team buildinga jeste upravljanje budžetom - kako ispoštovati budžet, ali i ispuniti sve zamisli?

U proces organizacije team buildinga za pamćenje ne morate ući sami. Iza nas je mnogo organizovanih team buildinga, za različite klijente, na različitim lokacijama, sa različitim ciljevima i aktivacijama.

Neke od njih možete pogledati na ovom linku - Team Building Organizacija.

Zato, ukoliko vam je potrebna pomoć i ukoliko želite da dobijete “gotov proizvod” i samo se opustite sa svojim zaposlenima, prepustite sve nama!

Sarađujte sa nama!