Zainteresovan/a sam za sledeće usluge…
Hvala što ste nas kontaktirali. Potrudićemo se da vam odgovorimo u što kraćem roku.
Ups! Nešto nije u redu prilikom slanja obrasca.

5 puta kada je veštačka inteligencija prevarila internet

5 puta kada je veštačka inteligencija prevarila internet

Bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne, činjenica je da smo veštačku inteligenciju počeli da koristimo na svakodnevnom nivou. Poslovno najčešće, ali slagali bismo kada bismo rekli da je nismo konsultovali i za neka privatna pitanja.

Njen napredak je zapanjujuć, a njene mogućnosti beskonačne. Pa ipak, uprkos brojnim prednostima, zabrinutosti etičke prirode sasvim opravdano postoje i pod ovim ne podrazumevamo samo autorska prava, već i plasiranje lažnih vesti (deepfakes).

Istina je, pojedine smicalice mogu da budu smešne i zabavne, ali u doba kada je istine izgleda sve manje u medijima i na društvenim mrežama, treba napraviti jasnu granicu između ova dva i odgovorno koristiti tehnološke napretke koje su nam na raspolaganju.

Podsećamo se nekolikonajvećih AI prevara koje su se dogodile u 2023:

Hapšenje Donalda Trampa

Dok je svet čekao Trampovo hapšenje, novinar Eliot Higins se poigrao sa sada već čuvenim AI programom Midjourney i kreirao realistične fotografije na kojima vidimo bivšeg predsednika kako se opire njujorškoj policiji pružajući nam pravu foto dramu. U realnosti, ništa od toga se nije desilo, a Tramp se mirno predao organima za sprovođenje zakona 20. aprila.

Papa Franja u Balenciaga jakni

Fotografija koja je postala viralna u martu ove godine toliko je realistična da je bilo zaista teško poverovati da je takođe nastala uz pomoć Midjourney-a. Kada je javnost shvatila da je ovo još jedan deepfake, manekenka Krisi Tajgen ju je podelila rekavši da "nema šanse da preživi budućnost tehnologije." Eh, naša Krisi...

Likovi iz filma o Hariju Poteru kao Balenciaga modeli

Balenciaga je odavno poznata kao brend koji voli da eksperimentiše, pomera granice i, u najmanju ruku, šokira javnost. Upravo zato nam nije bilo teško da poverujemo da je francuska modna kuća zaista kreirala AI kampanju koristeći junake čuvene franšize koji su predstavljeni u stilu njenih modela - praznih pogleda, pomalo mrzovoljnih i ispijenih. Pogledajte, Balenciaga estetika je zaista na mestu! Još jednom, odličan rad Midjourney-a koji dokazuje koliki je potencijal ovakvog alata.

Saradnja The Weeknda i Drejka koja se nikada nije desila

U aprilu 2023, objavljena je pesma "Heart on My Sleeve" koju navodno potpisuju The Weeknd i Drejk. Singl je privukao mnogo pažnje i to ne samo zbog svog privlačnog zvuka već i zato što je - lažan. The Weeknd i Drejk nikada nisu sarađivali, a "Heart on My Sleeve" je zapravo kreirao anonimni autor Ghostwriter koristeći nepoznate AI programe. Da, toliko je lako napraviti bilo kakvu lažnu pesmu ili audio snimak, što vam je verovatno već poznato ukoliko ste na TikToku videli, recimo, Arijanu Grande koja "peva" neki naš domaći hit. Pesma je naravno uklonjena sa svih platformi zbog ozbiljnog kršenja autorskih prava.

Eksplozija u Pentagonu

Za razliku od fotografije pape u Balenciaga jakni koja suštinski nikome nije naškodila, lažna fotografija eksplozije u Pentagonu imala je stvarne posledice i uzrokovala kratak pad na berzi. No, zbog grafičkih nepravilnosti na samoj fotografiji brzo je uočeno da je reč o digitalnoj manipulaciji, ali ipak - veštačka inteligencija toliko brzo napreduje da uskoro zaista nećemo moći da razlikujemo stvarno od lažnog, a to jeste zabrinjavajuće.

Izvor: Mashable

Foto: Canva

Sarađujte sa nama!